پرورش جوجه

پرورش جوجه مرغ به دو روش سنتی و صنعتی انجام می شود. در نوع سنتی که نمونه آن را در خانه های روستایی با تعداد زیادی مرغ و خروس دیده ایم. هنگام خرید لامپ مادون قرمز برای پرورش جوجه باید مواردی را در نظر داشته باشیم.  مرغ و خروس ها با تغذیه از محیط رشد می کنند. اما در روش صنعتی با توجه به میزان سرمایه اولیه می توان در ابعاد مختلفی در این عرصه شروع به فعالیت کرد. اصول کلی در پرورش جوجه پرندگان دیگر نیز همین است. تفاوت در جزئیات و نیاز های جوجه پرندگان مختلف است.

پرورش جوجه

نکات پرورش جوجه

برای پرورش جوجه مرغ در ابتدا باید سالن مناسبی تهیه کرد و آن را با در نظر گرفتن استاندارد ها، مناسب سازی کرد. آماده کردن سالن از نظر تهویه، نور، سیستم گرمایش، خرید دستگاه های لازم و رعایت اصول بهداشتی بسیار مهم است. گام دوم: استفاده از دستگاه جوجه کشی : بعد از این مرحله نوبت به جوجه کشی و جوجه ریزی می رسد.برای داشتن پرورش جوجه سودآور، پس از انتخاب تخم مرغ های نطفه دار و در اندازه مناسب، آن ها را برای قرار دادن در دستگاه جوجه کشی آماده سازی می کنند. بهتر است که تخم مرغ ها شسته نشده و با مواد قوی ضد عفونی نشوند چون درصد هچ پایین می آید. فقط کافی است که آلودگی های ظاهری از روی تخم مرغ تمیز شود. جوجه مرغ بعد از ۲۱ روز هچ می شود. در این مدت تخم مرغ ها باید از نظر دما، رطوبت، اکسیژن رسانی و تعداد چرخش در روز مورد دقت قرار گیرند.پس از اینکه جوجه ها از تخم در آمدند تا زمان خشک شدن کامل کرک ها باید در داخل دستگاه بمانند.

جوجه ریزی و پرورش جوجه

جوجه های تازه از تخم درآمده تا ۲۴ ساعت نیاز به آب و غذا ندارند زیرا از کیسه زرده ای که جذب بدنشان شده است تغذیه می کنند. در این مرحله از پرورش جوجه ، جوجه ها را به سالنی که از قبل ضدعفونی و آماده شده منتقل می کنند. هفته های اول جوجه ریزی بسیار مهم و حیاتی است. دما، محیط سالن و تغذیه جوجه ها در این مرحله بسیار مهم و حیاتی است. تامین دمای مناسب دمای سالن که به وسیله مادر مصنوعی صورت می گیرد.

جوجه ریزی و پرورش جوجه

مادر مصنوعی چیست ؟

دما مطلوب بدن جوجه یک روزه حدود ۴۰ تا ۴۰/۵ درجه است. در روش سنتی این دما برای جوجه ها توسط دما بدن مرغ تامین می شود اما در روش صنعتی پرورش جوجه، این کار توسط دستگاه های مخصوصی به نام مادر مصنوعی انجام می شود. این دستگاه معمولا با برق کار می کند و دارای لامپ های مادون قرمز است. استفاده از لامپ های مادون قرمز مزایای زیادی دارد. از آن جایی که امواج مادون قرمز دارای انرژی گرمایی هستند باعث گرمایش سطوح می شود. ایجاد گرمایش پاک و بدون آلایندگی از دیگر مزیت های استفاده از لامپ های مادون قرمز است. همینطور گرمایش یکنواخت، میکروب کشی سطح سالن و بدن جوجه ها عدم کاهش غلظت اکسیژن در داخل سالن است. از دیگر مزایای استفاده از لامپ های مادون قرمز است.

استفاده از مادر مصنوعی در هفته های اول پرورش جوجه ها

تغذیه جوجه یک روزه : مهم ترین مسئله در پرورش جوجه، تغذیه مناسب جوجه های یک روزه است. همان طور که گفتیم جوجه تا پس از درآمدن از تخم تا ۲۴ ساعت نیاز به آب و غذا ندارد. اما پس از این مدت باید به درستی تغذیه شود. معمولا برای اولین تغذیه جوجه یک روزه به آن ها آب شیرین ۴ یا ۵ درصد می دهند. دان مخصوص جوجه که غنی از ویتامین ها و مواد مغذی ضروری است، به آن ها بدهید.در این مرحله پرورش جوجه ،دان جوجه ها به شکل پودر شده و در دانخوری های مخصوص در دسترس جوجه ها قرار می گیرد. آبخوری های جوجه ها نیز تا چند هفته اول مخصوص است و به صورتی در فضای سالن توزیع می شود که برای جوجه ها قابل دسترس باشد.

تعداد آبخوری و دانخوری ها باید مناسب باشد تا جوجه ها به راحتی تغذیه شوند

پس از رعایت نکات بالا جوجه ها به مقاومت خوبی می رسند .در صورتی که نکات بهداشتی و تهویه به خوبی رعایت شود ، پرورش جوجه با تلفات کم به نتیجه نهایی خواهد رسید. در این مرحله فقط باید حواستان به همه گیری بیماریها در داخل سالن ها باشد. مخصوصا در مرغداری های بزرگ تر که معمولا دارای چند سالن (مرغ تخم گذار،مرغ مادر،مرغ گوشتی) هستند، باید مراقب انتقال آلودگی بود.

منبع

www.almanac.com